Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Energi övrigt    Kultur & media    Värmesystem & ventilation   

Miljöanpassat webbhotell

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-16        #16201

Förra måndag förmiddag låg Ecoprofile nere. Frustrerande naturligtvis, då jag vet att Ecoprofile både har många "stamgäster" och folk som hittar hit via sökmotorer just på måndagar. Men inget ont som inte har något gott med sig! Flera gröna sajter upptäckte att de hade samma webbhotell och nu påbörjar vi en diskussion om vad ett miljöanpassat webbhotell är. Mitt förslag är att titta efter låga PUE-tal (Power Usage Effectiveness) och egna investeringar i hållbar, förnybar energi.

Det var när jag såg att Ecoloco meddelade på Facebook att deras sajt låg nere som diskussionen satte igång. Vi var fyra ägare till "gröna sajter" som alla satt i samma sits, Ecoloco, Ecoprofile, bonkeli och Cradle Net. Frågan kom upp om vi inte skulle göra gemensam sak för att få webbhotellet att ta lite större kliv mot miljömässig hållbarhet.

Vilka är de viktigaste miljöfrågorna för ett webbhotell? Energifrågan bör rimligtvis hamna på plats nummer ett, och med ganska långt avstånd till nästa fråga, som kanske kan vara miljöpåverkan från tillverkning av hårdvara och byggandet av serverhallen. När det pratas om att Internet medför utsläpp i samma storleksordning som flyget så är det energiförbrukningen som avses.

OK, så det är energifrågan vi ska rikta in oss på i första hand. Som vanligt när vi pratar energi så är det energiförbrukningen som bör komma i fokus i första hand, innan vi börjar prata om vilket energislag som är att föredra. Den ej använda energin är alltid den renaste. Helst skulle det då finnas något vedertaget nyckeltal som visar hur mycket "nytta" som erhålls för varje energienhet, t.ex. antal förmedlade MB per kWh. Men efter en snabb googling så verkar det inte finnas något sånt nyckeltal. Däremot finns ett nyckeltal som visar hur mycket av den använda energin som kommer till någon nytta alls, PUE (Power Usage Effectiveness).

Servrar drar energi i sig. Ju mer energi de drar, desto mer värme alstras. De flesta har nog känt värmen från en laptop i knät eller den varma luften från fläkten på en stationär dator. För en enskild dator så räcker det med en fläkt och att kyla med omkringliggande luft i rumstemperatur.  Men i en serverhall genereras så mycket värme att någon form av extra kylning måste till, som i de flesta fall innebär ökad energiförbrukning. Förhållandet mellan hur mycket energi som går till servrarna med kringutrustning och till kylning mäts med PUE-talet och räknas ut så här: Serverhallens totala energiförbrukning/servrars och kringutrustnings energiförbrukning. En persondator har ett PUE-tal på nära ett eftersom i princip ingen extern kylning behövs. En dåligt energieffektiviserad serverhall kan ha ett PUE-tal på nära två, alltså att det går åt lika mycket energi till kylning som till att driva servrarna. Vanligen brukar PUE-talet idag ligga på 1,6, enligt Binero. En av Sveriges modernaste serverhallar har ett PUE-tal på 1,25, och det lyckas man med bland annat genom att använda så kallad frikyla. Frikyla innebär att man använder utomhusluft eller närliggande sjö/vattendrag för kylningen.

Så, vad ska jag fråga efter när jag väljer webbhotell? Tills det finns ett nyckeltal som visar hur mycket nytta som fås per använd energienhet så föreslår jag följande:

1. Vad har webbhotellet för PUE-tal? Det bör ligga under 1,6, helst så nära 1 som möjligt.

2. Vilken el köps in? Bra Miljöval-el är ett bra ställningstagande, men om webbhotellet själva investerar i hållbar, förnybar energi så är de i större utsträckning med och bidrar till omställningen. Vindandelar kan vara ett sätt.



ANN-CHRISTIN GRAMMING 2010-11-16        #16216
Intressant nog fick jag ett erbjudande på mailen häromdagen om att byta webbhotell till ett "svenskt webbhotell som drivs av 100% vindkraft och solceller" och var servrar är "energieffektiviserade så dom drar 20% mindre energi mot vanliga servrar". Hittar dock inget om något PUE tal på deras sidor.

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-16        #16219
Ja, jag fick också erbjudande från Naturhotellet. Jag bad om mer information och fick då detta svar:

"Det är som så att vi köper miljövänligt utrymme på en server i USA. Och vi säljer det till olika företag och privatpersoner här i Sverige.

Vill helst inte säga vem återförsäljaren är, (detta pga konkurrens) men jag garanterar dig till 100% att vi köper av en 100% ärlig webbhotellsåterförsäljare.

Jag har försökt få fram information om var dom köper sin vindkraft ifrån men det är dom tyvärr ej villiga att dela med sig av.
Det dom säger är att en genomsnittlig strömstyrka ligger på 500 V. Är inte till så mycket hjälp."

Så om man köper från Naturhotellet så vet man inte vilket webbhotell de i sin tur anlitar, inte vad det är för PUE-tal och inte heller vad de har för el-leverantör. Det är jättebra att någon försöker erbjuda ett miljömässigt bättre alternativ, men jag vill nog hävda att Naturhotellet har en del att förbättra vad det gäller transparensen innan det ska vara värt att överväga ett byte till dem.


MATS THORBURN 2010-11-16        #16220
En traceroute på naturhotellet.se sluter på "singlehop.net". De bilder från serverhallarna som ligger på Naturhotellet är hämtade från Singlehops sajt, så det lär nog vara där de ligger. Men jag hittar inget om "miljövänligt utrymme" där vid en snabb koll.

ANN-CHRISTIN GRAMMING 2010-11-16        #16222

Om det nu är singlehop så hittade jag lite om "green & eco-friendly hosting" här http://www.singlehop.com/why_singlehop/being_green.php


We at SingleHop have anticipated and are doing our part to reverse this trend. Our policies are already in line with EPA suggestions for improving energy usage in hosting companies. We have always purchased only power efficient hardware. While the EPA cites a typical server having a processor requiring 80 watts at peak power, our dual processor D-L5310 uses only 40 watts. Also, the EPA states that an average rack of servers uses around 20kW of power. Ours average around 12.6 kW. Our servers are all low-voltage and power efficient, reducing our carbon footprint. Also, cooling, on average, accounts for 50% of electricity usage in data centers. Hot spots in data centers can disrupt service. Our data center is engineered in a cold aisle/hot aisle configuration, which results in the need for less cooling and virtually eliminates hot spots. Also important to note, is that our power efficiency is key to our service uptime guarantee. By our strategic engineering of our data center and our use of low voltage servers, our lower energy usage prevents power overload and service interruptions. This is absolutely vital. Data centers are an integral part of our modern society in the digital age. Data centers and dedicated servers are now used to store medical records, governmental records, and are an important feature of many businesses. Our power outage prevention measures ensure that these records are always accessible, allowing public services and businesses to function more efficiently and effectively.

Furthermore, our servers are largely lead free, halogen free, and mercury free, reducing water contamination, chemical and solid wastes, and emissions, both from us and during the production of these servers. We even do the little things that still make a difference, like recycle all parts that are disposed of and recycle our boxes and garbage
.

 

Annars finns det andra amerikanska:
http://www.prchecker.info/green-web-hosting.php
 


DANIEL HäGERBY 2010-11-16        #16223

Super !! Det här är första gången jag hör om denna typ av positiv konsument makt! Spontant tycker jag dock att man borde kuna kräva betydligt lägre PUE-tal är 1,6 - det har i många år funnits vattenkylning till persondatorer t.ex.

Jag rekommenderar att du göra som jag gjorde när jag köpte TV - bjud in till en tävling om vem som kan erbjuda bäst eco-prestanda. I mitt fall sa jag att pris inte var en begränsning utan att jag helt enkelt ville ha den energisnålaste 32"-aren som fanns. Är man dessutom några stycken som gör det gemensamt så kan det ju få ännu bättre effekt.

 

Bra jobb Johan!


EJ LäNGRE MEDLEM 2010-11-18        #16238
Jag tycker nog att det är lite förvirrande som nyckeltal. Många serverhallar hyser en stor mängd webhotell och operatörer.

Dessa har i sin tur ett antal olika alternativ för sina kunder, allt från att kunden skickar dit sin egen server (colocation), till att man leasar en server från en servertillverkar via operatören (dedikerad server), till att man hyser in sig som en virtuell server (VPS) som tillsammans med andra virtuella servrar delar på en fysisk maskin, och till slut rena webbhotellskonton. Det är egentligen bara de två sistnämnda som din motpart webbhotellet kan påverka i någon egentlig mening.

Att använda PUE-talet som kund ur ett miljöperspektiv är lite som att begära av parkeringsbolaget att bilarna som deras andra kunder parkerar har låga utsläpp, eller rent av bilarna i hela stadsdelen. PUE talet kan dock avslöja att en viss operatör har höga kostnader som du kan få vara med att dela på. Sen är det klart att en serverhall i kalla Norrland har lägre energiförbrukning om man bortser från kunderna, ett bra sätt att stödja glesbygd!

Det är nog bättre att informera sig som kund och efterfråga den mest energieffektiva tjänsten som lagom fyller de specifika behoven i stället. Då handlar det nog oftast om att undvika överprestanda. De flesta fysiska maskiner i en serverhall har nog mycket lite att göra, å andra sidan är nyare maskiner allt bättre på att justera sin energiförbrukning efter arbetsbörda.

Det är inte bara energiförbrukningen som är viktig. Även tillverkning och logistik av hårdvaran. Giftiga ämnen, som flamskyddsmedel och tungmetaller är vanligt i elektronik. Elektronikskrotsexport är också ett stort problem. Det är alltså bra att ta reda på var utrangerad utrustning tar vägen.

Hur ska man gå tillväga då?

Fundera på vad du verkligen behöver:
Det minst resurseffektiva är att ha egna servrar. Men har man höga krav på säkerhet (finans tex) måste du i princip ha en colo eller dedikerad server. Då har du också egen systemoperatör som sköter operativsystem och övrig mjukvara. Det är få webbplatser som har så mycket trafik att de behöver ens i närheten av en hel server.

Har du vissa krav på säkerhet (ehandel, eller känsliga personregister tex), eller krav på speciell mjukvara räcker det oftast med en VPS. Även här får du sköta operativsystem och installerade program, men detta har gjorts ganska enkelt. Det måste dock skötas om regelbundet!. Då delar ni på en fysisk server med något tiotal andra VPS-kunder. (flera måttligt stora sajtägare som litar på varandra kan ni gå samman och dela en VPS).

Mest effektivt är webbhotellspaketen. Här har man inga reserverade andelar på den fysiska servern utan alla kunder "tävlar" om resurserna. Detta innebär också minst administration och underhåll eftersom webhotellet sköter operativsystemet, men samtidigt är man mer exponerad för andra kunders säkerhetsproblem.

Kanske börja att höra efter hur flexibel operatören är. Kan man enkelt byta upp sig till mer prestanda efterhand som det behövs? Kan man byta ner sig eller är där långa bindningstider? Och så kolla om hårdvaran är certifierad så klart.



JOHAN ERLANDSSON 2010-11-18        #16245
Bra tänkt där att det är effektivare med webbhotellspaket än att låsa upp kapacitet och hårdvara med andra alternativ. Ecoprofile snurrar på ett vanligt webbhotellspaket. 

PUE-talet tycker jag nog är berättigat att fråga efter även om det finns colocation-servrar som serverhallen inte styr över, mycket beror ju på hur serverhallen är förlagd, designad och vad de har för kylsystem.

JOHAN ERLANDSSON 2010-11-24        #16284
Har nu fått lite mer info från Naturhotellet. De köper tjänster från "Super Green Hosting":

Det enda som anges på sidan är tyvärr att servrarna "drar 20 % mindre än genomsnittsservern" och att de klimatkompenserar med trädplantering.

Via mail har jag fått info om att de ska ha ett PUE-tal på 1,3 och att vattenkylningen drivs av vindkraft.



EJ LäNGRE MEDLEM 2010-11-24        #16285
Läste nyligen någonstans att i Helsingfors finns en serverhall vars överskottsvärme går till uppvärmning av byggnader. Sannolikt levererar man till fjärrvärmenätet. Dessutom har jag för mig att på en del håll finns möjlighet att köpa fjärrkyla på sommaren via fjärrvärmenätet, något som borde vara intressant att avlasta de annars eldrivna kylanläggningarna. Borde kunna påverka PUE massivt. Sorry, inga länkar.

DAG LUNDéN 2010-11-26        #16323


Ett litet inlägg i diskussionen.

 

Det finns ingen entydig definition av PuE tal i branchen. Det kanske låter enkelt och bra men faktum är att man på många olika håll har en märklig beräkningsmodell. Jag har sett sk PuE tal visa 0,8-0,9 vilket jag tolkar som att datahallen tom genererar el. I verkligheten handlade det om att man återanvände  överskottsvärmen i kringliggande byggnader och annat vilket i sig är lovvärt. Sedan har man i många fall också en tendens att utelämna sådana småsaker som reservkraftsproduktion (de flesta datahallar har dieselgeneratorer, batterier och annat för reservkraft vid strömavbrott). Effektiviteten i UPS, likriktare och annat kan variera någon stans mellan 0,6-0,94 vilket man också borde ta höjd för (men inte alltid gör).  

 

Som jag ser det skall ett korrekt PuE tal redovisa en datahalls energieffektivitet - inget annat. Om man sedan använder ev överskottsvärme till att värma upp fjärrvärme eller bostäder runt omkring så är det bra i sig MEN det har inget med datahallseffektivitet att göra. Snarare befrämjar detta ett dåligt tänk att använda datorer som stora värmeelement och det är en mycket ineffektiv värmeproduktion. Vill man generera värme med el (vilket i sig kanske inte är så smart, det finns bättre värmekällor) så bör man använda en värmepump.

 

Slutligen: Det finns många anläggningar där överskottsvärme används för uppvärmning. De finns i Helsingfors liksom i Stockholm. Men i de flesta fallen är dessa anläggningar (vi pratar här om mycket stora datahallar, inte bara något litet webbhotell) närmast säkerhetsklassade varför mycket lite information om detta når ut publikt.

 

Dock - min huvudtes är: 

Att motivera en i sig ineffektiv datahall och dess värmeöverskott med att värmen återanvänds av andra är fel väg att gå och... 

 

Ställ krav på låga PuE tal av era datahallsleverantörer/webbhotell men fråga också på vad som ingår i beräkningsunderlaget.  

 

//Dag


ANDREAS SJöHOLM 2010-11-26        #16328
Här finns litet mer information om serverhallen i Helsingfors, som levererar överskottsvärme ut i fjärrvärmenätet:

http://www.helen.fi/tiedotteet/tiedotteet.aspx?id=293⟨=sv


En engelskspråkig pdf-presentation finns i 'Katso myös' -rutan i högra kanten av följande sida (Green It presentation):

http://www.helen.fi/energia/konesali.html

Lyckades inte länka direkt till pdf-filen...



//Andreas

JOHAN ERLANDSSON 2010-12-08        #16409
I dagens lucka i Miljöjulkalendern ges tips på några webbhotell som ska vara grönare:

Och om du har en egen webbsida går det idag att välja att ha den på ett grönt webbhotell, med energieffektiva servrar som drivs av Bra Miljöval-el. Greenio, Datakultur och Fsdata.se är några exempel.


JEPPE D 2010-12-09        #16428
Nu börjar det hända grejer på den här fronten!
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.358393/sa-mycket-koldioxid-slapper-din-sajt-ut

Även Binero kör bra miljöval. Man ska se till att kolla upp små nya webbhotell ordentligt. Vi började använda Green City förra året, sen gick de i konkurs men lovade att hjälpa alla migrera till ett annat webbhotell. Sen dess har vi inte hört ett ljud och fick ordna allt själva...

Slutligen se alltid till att ha en egen regelbunden backup på allt.


JOHAN ERLANDSSON 2010-12-19        #16481
Har nu fått lite information från Binero:

"Vår datahall har just nu 1,39 i PUE-tal, och använder certifierad vattenkraftsel."

Det får väl anses vara godkänt. Men jag ser gärna lägre PUE-tal samt egna investeringar i hållbar förnybar energi i framtiden!

DAG LUNDéN 2010-12-20        #16489

Johan!

Be att Binero redovisar vad som ingår i deras PUE beräkning.

Samtidigt kan jag notera att ha ett PUE tal på 1,39 under en period när vi har en medeltemperatur i Norden på under nollan inte är direkt imponerande. En anläggning jag själv har en viss koll på har fn en dagsnotering på runt 1,15 och ett årstal som ligger på ungefär 1,4.

Sen får du gärna be att de också redovisar den inmatade effekten i anläggningen. Det är skillnad på små och stora datacenters...

God jul//Dag
 


JEPPE D 2011-01-05        #16541
Det verkar som om vi fått en liten reaktion hos binero:
http://blogg.binero.se/2011/01/gront-ar-skont-ocksa-pa-binero-webbhotell/

EJ LäNGRE MEDLEM 2011-01-10        #16564
minskaco2.se: Utsläppsrätter och märkning för internetaktörer. Intressant fråga är att man även tycker att tjänsteleverantörerna ska ta ansvar för sina besökares energiförbrukning.

DAG LUNDéN 2011-01-10        #16575

"Vår kontorsel är enbart  Bra miljövalsmärkt el från vind- och vattenkraft. Vår datahall använder Guarantee of Origin (GoO)-märkt vattenkraftsel och till kylning används i största möjliga mån miljövänlig frikyla."

Varför gör Binero skillnad på kontorsel och datorhallsel?
Varför använder de inte 100% "Bra Miljövalmäkt el".
(Jag tror inte att jag i detta forum behöver förklara skillnaden mellan ursprungsmäkt och miljömäkt el... :-)

//Dag


 


Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
El (3)
Energimätare (3)
Solceller (2)
Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Belysning (1)
Solfångarsystem (2)
Småskalig vindkraft (33)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Vindandelar (2)
Standby-stoppare (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3211 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik