|
Närproducerat Ekologiskt Närproducerat och ekologiskt
Var på mässa i Falun i helgen och hittade "bondenära" som leverar närproducerad ekologisk mat en gång i veckan till den som vill. Ska anmäla mej nu och återkommer om några månader med en liten utvärdering. http://www.bondenara.se/
Någon som vet om det finns ngt liknande för de som bor i Stockholmstrakten?
Saltå kvarn i Järna har en butik som du borde kolla in. Klicka på "saltå kvarn" längst upp på sidan du kommer till på länken nedan så hittar du info om butiken. På saltå kvarn bör man nog kunna tipsa dej vidare om du är ute efter hemleverans. http://www.saltakvarn.se/
Om alla kommuner vore lite mer miljöorienterade,skulle de kunna göra väldigt många inköp i sina egna regioner för att spara transporter.Här i Kristinehamn tex. köper dom maten ända från Sala,trots att vi har ett flertal kök som skulle uppfylla dom krav som ställs på mat för äldre.Nu kommer maten för sju dagar i taget till dom äldre och den kan inte påstås smaka något vidare efter några dygn i kylskåpet.Men här kan man inte räkna ut att det går att laga varm näringsrik mat till äldre i de stora kök som finns,samtidigt som några nya anställda generar skatt hit till kommunen i stället för att skatten går till Sala.Så det dom tänker med är egentligen det dom sitter på.Vi har även en hel del gårdsbutiker som säljer kött och mejeriprodukter från egna uppfödningar men det passar inte heller kommunen att köpa in dessa närproducerade varor utan allt skall ut på anbud och vara så billigt som möjligt och det hjälper inte till att skydda miljöer fast kommunerna pratar sig varma över att vara miljövänliga,men det är som vanligt mycket snack och lite verkstad.
Håller helt med dej här Göran. Jag ser det som ett beklaglit kortsiktig tänkande från kommunerna för att få till fina bokslut. I längden kommer det dock att bli riktigt dyrt för de kommuner som gjort sej beroende av långväga leveranser.
Om man tar ditt exempel med mat från Sala till Kristinehamn så gissar jag att det handlar om en transport på ca 20 mil. Idag kostar en sådan transport antagligen ett par tusenlappar och kommunen spara i samma storleksordning dvs ett par tusenlappar per transport. Jag tror att det är realistiskt att anta att transportkostnaderna kommer att öka och äta upp denna vinst inom fem år.
Heja heja vi får fortsätta även om det känns som myggans kamp mot elefanten. JAg har stått i butiker i veckan för SNF och miljövänliga veckan. Det är mycket intressant. Folk är mycket ängsliga för hur maten behandlas, men att gå så långt till att köpa närproducerat eller krav gör de inte.
" nej inte idag kanske en annan gång" är ofta svaret. Sedan finns en allmän uppfattning om att krav är så oerhört mycket dyrare vilket ju är något felaktigt.
Det krävs mycket arbete för att få med mer folk. Men vi får inte ge upp utan kämpa vidare
Ragnvald Nilsson
Skeleftehamn
TV4 har gjort en undersökning som visar att 80 procent av kommunerna saknar uttalad politik för att få mer lokalproducerad mat i skolköken. Skälet till detta påstår kommunerna var Lagen om offentlig upphandling samt att det inte finns ekonomiskt utrymme.
Hur bör en sådan fråga hanteras?
http://tv4nyheterna.se/1.159291/nyheter/2007/08/23/kommuner_inte_intressera Logga in för att svara |
Matlagningskurser (1) Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1) Hemleverans av mat (1)
|