|
Ekologiskt Kött Närproducerat Sju årstider i Majas kök -mest ambitiösa och inspirerande mat- och miljöboken hittills?
![]() Igår var jag på boksläpp i byn Tolg i Småland. Maja Söderberg släppte äntligen sin nya bok "Sju årstider i Majas kök". Jag har varit med på ett litet, litet hörn i skapandet av den, och är mäkta stolt över det! Med stor förståelse för mat- och miljöproblematiken, med nya pedagogiska grepp och med hjälp av mycket duktiga forskare, nutritionister, formgivare, matstylister och fotografer har Maja skapat en bok som jag vågar påstå är den bästa mat- och miljöboken hittills. Jag brukar försöka att hålla mig lite när det gäller köptips, men jag måste nu få lov att säga att är du det minsta intresserad av god mat samt mat- och miljöfrågan så vill du ha den här boken (nej, jag får inte provision :-)). Majas förra bok, Majas klimatmat, är bra den också, men här har verkligen alla bitar trillat på plats.
![]() Boken tar också ett pedagogiskt kliv framåt när det gäller att ge oss verktyg att fatta rätt beslut när vi bestämmer oss för vad vi ska handla och äta: klimatpyramiderna. Så här funkar det: Året har delats in i sju årstider, baserat på vilka råvaror som är i säsong vid olika perioder. Till varje årstid finns en pyramid, se här ett exempel på "Det spirar"-pyramiden. Det som är i basen av pyramiden äter man ofta, det som är i mitten ibland och det som är i toppen sällan. Varje årstidspyramid ska användas tillsammans med "året runt-pyramiden". De miljömässiga utgångspunkterna för boken är:
![]() Nu skrev om miljöaspekterna först, men det som hände när jag först bläddrade i boken var att jag slogs av den helt fantastiskt vackra och lockande maten. Hela boken är överhuvudtaget väldigt omsorgsfullt formgiven, så till exempel Majas innovativa vintersallader på detta uppslag kommer till sin fulla rätt. Här ser man också en inforuta från nutritionist Camilla Gard, något som är återkommande i boken.
![]() Det var ett flitigt signerande på boksläppet!
![]() Majas dotter Mova (som är en linslus i boken) sålde nässlor, jordärtskockor och svartrötter.
![]() Det bjöds på lite plockmat, här en spenatpaj som jag tror kommer från boken.
![]() Champagne ska vara torr och gratis, sa Majas stolte man Mattias och korkade upp.
![]() Releasemusik på vinyl.
![]() Camilla Gard njuter av vår- och väggmålningssol.
![]() Tjocka pannkakor från Frunas Hage i Tolg, ett kombinerat kontorshotell, café och fritidsgård!
![]() På plats fanns Majas inte helt okände bror, Nepalentreprenören Björn Söderberg. Han driver företaget Watabaran i Nepal och är en flitigt anlitad föredragshållare om socialt ansvarstagande. Just nu lanserar Watabaran en biobränslesatsning. Björn är entreprenör ut i fingerspetsarna, och jag fick själv några riktigt bra tips... Tack Björn!
![]() Min egen lilla roll i boken kommer från det treåriga klimatprogrammet Challenge Europe, som jag var med i under 2009/2010. Vi var fem stycken som ville göra något för att göra det lättare att handla och laga hållbar mat, och hade en bokidé som vi kontaktade Maja om. Vår ursprungliga idé om en matkalender med veckomenyer för hela året förändrades under vägen, och när vi nu ser slutresultatet är det bara att konstatera att det var tur det! :-) Maja hade redan funderingar på en ny bok när vi kontaktade henne, men kanske bidrog vi till att projektet kom igång, och jag tror att Challenge Europe också bidrog lite till de miljömässiga utgångspunkterna. På bilden syns Ulrika, jag, Omid, Ephraim, och Heather som var med i projektgruppen "Green Food", på ett möte i Lund. Logga in för att svara |
Vegetarisk catering (2) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Växtskydd (1)
|