|
Fisk och skaldjur Siklöjeburgaren -smart läckerhet från Vänern
![]() Siklöjeburgare, här toppad med löjrom Föreningen Vänerprodukter har som syfte att utifrån de lokala förutsättningarna arbeta för en hållbar utveckling inom fiskenäringen. Ett exempel på hur de lyckas med det är med den nya produkten siklöjeburgaren. Siklöjan är en laxfisk som fiskas i Vänern (och bör alltså ej sammanblandas med sik). Det finns gott om siklöja i Vänern och lokal produktion av nyheten siklöjeburgare med olika smaksättningar förbereds nu intensivt på fiskeläget Spiken i Lidköping. Tidigare har man endast tagit tillvara siklöjans exklusiva rom, vilket väl närmast kan beskrivas som en ”skam på torra land” eftersom fisken bland annat visat sig vara rik på både omega 3 och vitamin D, som vi alla mår bra av att få i oss. Dessa nyttofaktorer har nyligen påvisats i en näringsvärdesanalys på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Är det gott då? Det kan man förhoppningsvis testa på Spikens julmarknad på Kållandsö, eller i Lidköping i början av nästa år. Mer info på biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulles hemsida
Hoppas att detta lyckas bättre än sillburgaren som skapades på Öckerö för massa år sedan. Den försvann rätt snabbt om jag minns rätt. Å andra sidan borde det ligga mer rätt i tiden nu.
Aha! Ja, sill eller strömming passar ju så bra att äta utan att behöva färsera den först. Strömming med mos på Oves i Partille är fina grejer! En liknande produkt som man faktiskt kan få se på lunchrestaurangerna ibland är Havets wallenbergare. Tycker att den här ser lite lik ut... Om inte annat borde en ingrediens i Havets wallenbergare kunna vara siklöja.
Särskilt viktigt att vi äter upp den siklöja vi tar upp eftersom WWF säger att det är svaga bestånd i alla större sjöar:
Siklöjan har exploaterats kraftigt och har på senare år främst fiskats för rommens skull. Siklöjebestånden är svaga i alla stora sjöar. I Bottenviken och Bottenhavet varierar bestånden och här bör bara ett varsamt fiske tillåtas.
Siklöjan märks av WWF som gul med råden att man ska fråga efter om den är hållbart fiskad och om hela fisken tas om hand. Äter man en siklöjeburgare så är det senare såklart givet. http://www.wwf.se/source.php/1447823/WWF_FISKGUIDE_STOR_2012.pdf
Detta stämmer bra- och är också anledningen till varför "Projekt Siklöja" är en prioriterad aktivitet. Huvudfokus ligger i att ta tillvara de outnyttjade resurser som finns och göra en god och hälsosam produkt tillgänglig för allmänheten. Hållbar miljö och hållbar kropp ;) Läs med om den "Goda tillgången på Siklöja i Vänern" http://nwt.se/hammaro/article1002671.ece Fokus för vår siklöjeburgare (biff) är att hålla den så "ren" som möjligt- dvs hög fiskhalt. Skillnaden är även att vi kommer presentera produkten i ett lite annourlunda format än de produkter ni jämför med ovan. Vänerprodukter finns på Facebook för den intresserade. Logga in för att svara |
Växtskydd (1) Vegetarisk catering (2) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1)
|